Ε.Α.Ο. ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

Ιστοσελίδα Εκπολιτιστικού-Αθλητικού Συλλόγου Σπάτων-Αρτέμιδος - Volley Ball Team

Χορηγοί

 

 

Καιρός

Τελευταία Νέα

Κύπελλο γυναικών: Η Θέτιδα Βούλας στα προημιτελικά

Η Θέτιδα Βούλας κατέκτησε το τελευταίο εισιτήριο για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας γυναικών, επικρατώντας στη Νέα Σμύρνη του Πανιωνίου με 3-0 σετ.

08.Φεβ.2023


Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε πανηγυρικά στα προημιτελικά του CEV Cup γυναικών

Ο Ολυμπιακός παίζοντας όμορφο βόλεϊ νίκησε για δεύτερη φορά την Ντούκλα Λίμπερετς και πανηγύρισε τη πρόκριση στις οκτώ καλύτερες ομάδες του CEV Cup γυναικών.

08.Φεβ.2023


Πρόγραμμα και διαιτητές (10-12/02/2023)

Το πρόγραμμα και οι διαιτητές όλων των εθνικών πρωταθλημάτων για το διάστημα 10-12 Φεβρουαρίου 2023.

08.Φεβ.2023


Challenge Cup: Με πρωταγωνιστή τον Κόβαρ ο Παναθηναϊκός απέκτησε προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό, 3-1 τον Ολυμπιακό

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γίρι Κόβαρ ο Παναθηναϊκός νίκησε μετά από συγκλονιστικό παιχνίδι με 3-1 σετ τον Ολυμπιακό στο κατάμεστο «Μελίνα Μερκούρη» στο Ρέντη, στον πρώτο ημιτελικό του Challenge Cup.

08.Φεβ.2023


CEV Cup γυναικών: Στην Τσεχία για να σφραγίσει την πρόκριση ο Ολυμπιακός

Έχοντας επικρατήσει με 3-0 στο κλειστό του Ρέντη, ο Ολυμπιακός χρειάζεται δύο σετ αύριο (Τετάρτη 8/2, 19:00) στην έδρα της Ντούκλα Λίμπερετς για να βρεθεί στα ημιτελικά του CEV Cup.

07.Φεβ.2023


Επισκέψεις στη Σελίδα

Today313
Total581462

Visitor Info


Who Is Online

1
Online

24-05-18

ΝΕΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

Σωματείου με την Επωνυμία

«ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΠΑΤΩΝ»

Συντομογραφία «Ε.Α.Ο.Σ.»

Άρθρο 1      Ίδρυση – Επωνυμία - Έδρα

Από το έτος 1991 έχει ιδρυθεί και λειτουργεί Αθλητικό Σωματείο με την επωνυμία «ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΠΑΤΩΝ», με έδρα τα Σπάτα Αττικής.

Άρθρο 2      Σκοπός

Σκοπός του σωματείου είναι η ηθική εξύψωση των νέων που έχουν έφεση για άθληση, η ανάπτυξη του πνεύματος της συναδέλφωσης και της συνεργασίας μεταξύ τους, η άσκηση με διάφορα αθλήματα του σώματος, η διατήρηση και βελτίωση της υγείας, η απόκτηση και τελειοποίηση ορισμένων φυσικών ικανοτήτων, ψυχαγωγία τους γενικά, η ανάπτυξή τους κοινωνικά και η αξιοποίησή τους, σύμφωνα με τις αρχές του φιλάθλου πνεύματος.

Άρθρο 3

Το σωματείο έχει περιοριστικά των ως άνω σκοπό. Χωρίς τροποποίηση του καταστατικού απαγορεύεται κάθε παρέκκλιση.

Άρθρο 4

Μέσα για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών είναι κατά κύριο λόγο τα παρακάτω:

α.- Η συμμετοχή κατ’ άθλημα, σύμφωνα με τα γενικά και ειδικά προγράμματα, σε φιλικούς αγώνες, κύπελλα, σε τοπικά και περιφερειακά, πανελλήνια και διεθνή πρωταθλήματα και σε οποιουσδήποτε άλλους αγώνες.

β.- Η προσπάθεια για εξεύρεση και κατασκευή γηπέδου, γυμναστηρίου και άλλων αθλητικών χώρων και εγκαταστάσεων, ακόμα δε και με εξοπλισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων με όργανα και άλλα μέσα άσκησης και γυμναστικής.

γ.- Η κατά το δυνατό οργάνωση ομιλιών, με ηθικό κοινωνικό πολιτιστικό και αθλητικό περιεχόμενο, καθώς επίσης και οργάνωση γιορτών, εκδρομών, κατασκηνώσεων κ.λπ.

δ.- Η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας μεταξύ ημεδαπών Σωματείων, Ομοσπονδιών, Δημοσίων, Αθλητικών και λοιπών Αρχών του Κράτους.

ε.-Η έκδοση εντύπων, περιοδικών, δελτίων, η εκτύπωση κανονισμών κ.λπ.

στ.- Η συνεργασία με το κράτος και τους αρμόδιους φορείς του η σύζευξη και συνεργασία εξωσχολικού και σχολικού αθλητισμού.

ζ. Η ίδρυση Γραφείων  και Λέσχης για την εξυπηρέτηση των αναγκών λειτουργίας του.

η.- Κάθε άλλο μέσο που αποσκοπεί στην προαγωγή και στην ανάπτυξη του αθλητισμού.

θ.- Προβλέπεται η λειτουργία:

- Πετοσφαίρισης και πετοσφαίρισης επί άμμου (Μπιτς Βόλεϊ) – Καλαθοσφαίρισης – Ποδοσφαίρου – Χειροσφαίρισης - Υδατοσφαίρισης – Στίβου – Κολύμβησης – Αντισφαίρισης - Επιτραπέζιας αντισφαίρισης – Γυμναστικής, Πάλης, Πυγμαχίας, Ιστιοπλοΐας, Σκάκι, Ιππασίας, Σκοποβολής, Τοξοβολής, Κωπηλασίας και Γκολφ.

Ίδρυση ή κατάργηση των παραπάνω τμημάτων γίνεται μόνο με τροποποίηση του καταστατικού

Άρθρο 5

Το Σωματείο μπορεί να υπάρχει εφόσον τα τακτικά του μέλη δεν είναι λιγότερα από είκοσι, τα δε αθλούμενα λιγότερα από είκοσι που να μετέχουν στα οικεία πρωταθλήματα αγώνων με τρις τουλάχιστον αθλητές ατομικών ή μιας τουλάχιστον ομάδας αθλητών ομαδικών αγωνισμάτων.

Άρθρο 6

Με τις προϋποθέσεις του άρθρου 5 το Σωματείο μπορεί να γίνει μέλος υπερκείμενου Σωματείου (Ένωσης – Συνδέσμου – Ομοσπονδίας).

Άρθρο 7

Το Σωματείο έχει διοικητική και οικονομική αυτονομία στη λειτουργία του, που διέπεται μόνο από τις διατάξεις του καταστατικού και της Σωματειακής Νομοθεσίας. Επέμβαση άλλου σωματείου, ανεξάρτητα από το βαθμό του στην αυτονομία του αυτή, χωρίς διάταξη νόμου δεν γίνεται αποδεκτή, υποχρεωτικά δε, θα απορρίπτεται από τα όργανα.

Άρθρο 8

Μέλη Σωματείου

Τα μέλη του σωματείου διακρίνονται σε: α) Τακτικά και β) Επίτιμα

Α.- ΤΑΚΤΙΚΑ: Τακτικά μέλη μπορούν να γίνουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας. Για την εγγραφή τους απαιτείται αίτηση του ενδιαφερομένου στο Δ.Σ., συνοδευόμενη από πρόταση δύο μελών και έγκριση του Συμβουλίου, που παρέχεται σε αποκλειστική προθεσμία εξήντα ημερών. Αν παρέλθει άκαρπη η προθεσμία αυτή, η έγκριση του Δ.Σ. θεωρείται ότι έχει αυτοδικαίως παρασχεθεί και ο ενδιαφερόμενος έχει εγγραφή ως μέλος του σωματείου την 60η ημέρα από την υποβολή της αίτησης. Για την εγγραφή αυτή εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Προέδρου του Δ.Σ. Το Δ.Σ. μπορεί με αιτιολογημένη απόφασή του να μη εγκρίνει την αίτηση εγγραφής ενδιαφερομένου ως μέλους του σωματείου. Κατά της πράξης αυτής ή της παράλειψης έκδοσης της διαπιστωτικής πράξης ο ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο, με την Τακτική διαδικασία, είτε για την αναγνώριση του δικαιώματος εγγραφής του, είτε για την καταδίκη του σωματείου σε δήλωση βούλησης.

- Μόνο τα τακτικά μέλη έχουν το δικαίωμα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι», εφ όσον ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις του προς το σωματείο. Ο αριθμός των μελών ορίζεται απεριόριστος.

- Δεν απαιτείται η πρόταση της προηγούμενης παραγράφου, προκειμένου περί εγγραφής στο σωματείο, στο οποίο ανήκουν και έχουν πετύχει 1η έως 8η θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ή Παγκόσμια ή Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. 1η έως 3η θέση σε μεσογειακούς και βαλκανικούς αγώνες. 1η έως 3η θέση σε Πανελλήνιους αγώνες.

- Τα μέλη του σωματείου, πλην των ιδρυτικών, αποκτούν δικαίωμα «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι», μετά την πάροδο ενός έτους από την εγγραφή τους.

- Η αποβολή και η διαγραφή μέλος Αθλητικού σωματείου γίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού και του Αστικού Κώδικα.

Β.- ΕΠΙΤΙΜΑ: Επίτιμα μέλη εκλέγονται από τη Γ.Σ. μετά από πρόταση του Δ.Σ. ή δέκα τακτικών μελών αυτοί που προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες για την προαγωγή του αθλητισμού ή του σωματείου. Ο αριθμός αυτών των μελών είναι απεριόριστος. Τα επίτιμα μέλη δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

- Τόσο για τα τακτικά όσο και για τα επίτιμα μέλη τηρούνται στοιχεία τους σε θεωρημένο βιβλίο μελών και με τη συγκατάθεσή τους για τη συλλογή των προσωπικών τους δεδομένων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Τα στοιχεία αυτά δύναται να είναι και σε ηλεκτρονική μορφή.

Άρθρο 9

Κώλυμα εγγραφής - Περιορισμοί

1.- Δεν μπορεί να είναι μέλος αθλητικού σωματείου:

α.- Όποιος δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

β.- Όποιος έδει καταδικαστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, για αδικήματα βίας στους αθλητικούς χώρους, χρήση ή διάθεση ουσιών ή μεθόδων φαρμακοδιέγερσης, ανθρωποκτονία από πρόθεση, ληστεία κλοπή, υπεξαίρεση, παιδεραστία, δόλια χρεοκοπία, λαθρεμπορία, φοροδιαφυγή, δωροδοκία, δωροληψία, παραχάραξη, πλαστογραφία, απιστία, απάτη, εκβίαση, συκοφαντική δυσφήμηση, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, παραβίαση του Νόμου περί ναρκωτικών, περί μεσαζόντων, όποιος έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και όποιος έχει παραπεμφθεί με αμετάκλητο βούλευμα για πράξεις που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

γ.- Όποιος έχει στερηθεί, με αμετάκλητη δικαστική απόφαση τα πολιτικά του δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

δ.- Όποιος έχει τιμωρηθεί για τις πράξεις του άρθρου 130 του Ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε κει ισχύει, για όσο χρόνο διαρκεί η τιμωρία του.

2.- Οι εν ενεργεί α και μη εν ενεργεία διαιτητές ομαδικού αθλήματος, μέλη των οικείων συνδέσμων διαιτητών και οι εν ενεργεία προπονητές του οικείου κλάδου άθλησης δεν επιτρέπεται να είναι μέλη αθλητικού σωματείου που καλλιεργεί τον ίδιο κλάδο άθλησης. Ως διαιτητές, για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, θεωρούνται επίσης οι επόπτες, οι σημειωτές. οι κριτές, οι χρονομέτρες, οι αφέτες, οι παρατηρητές, καθώς και όσοι, με οποιονδήποτε τρόπο, συμμετέχουν σε διαιτητικά έργο ομαδικού αθλήματος.

3.- Οι εν ενεργεία και μη εν ενεργεία διαιτητές, κριτές, χρονομέτρες και όσοι άλλοι συμμετέχουν σε διαιτητικό έργο ατομικού αθλήματος, μέλη των οικείων συνδέσμων, μπορούν να είναι μέλη αθλητικού σωματείου που καλλιεργεί τον ίδιο κλάδο άθλησης, δεν επιτρέπεται όμως να είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή της εξελεγκτικής επιτροπής του σωματείου αυτού ούτε να είναι αντιπρόσωποί του σε υπερκείμενες ενώσεις ή ομοσπονδίες.

4.- Αθλητής μπορεί να εγγραφή ως μέλος σε αθλητικό σωματείο, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του καταστατικού του, ένα (1) τουλάχιστον έτος μετά την τελευταία συμμετοχή του σε επίσημο αθλητικό αγώνα. Επίσημος αθλητικός αγώνας είναι ο αγώνας που διοργανώνεται από την οικεία αθλητική ομοσπονδία ή διεξάγεται με την έγκρισή της.

5.- Κατ' εξαίρεση, οι αθλητές των αθλημάτων της σκοποβολής, του γκολφ, του μπιλιάρδου, του μπόουλινγκ, της ορειβασίας και αναρρίχησης, του παγκρατίου, του αγωνιστικού μπριτζ και του ζατρικίου μπορούν να εγγράφονται ως μέλη σε αθλητικό σωματείο που καλλιεργεί τον ίδιο κλάδο άθλησης, εφόσον έχουν συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο (35ο) έτος της ηλικίας τους.

6.- Δεν επιτρέπεται να είναι μέλη αθλητικού σωματείου το προσωπικό του σωματείου, για όσο χρόνο διαρκεί η πάσης φύσεως σύμβαση εργασίας του με αυτά και για ένα (1) χρόνο από τη λήξη της, καθώς επίσης και όσοι συνάπτουν σύμβαση με το σωματείο για παροχή υπηρεσιών ή για εκτέλεση έργου με αμοιβή είτε ατομικά είτε ως ομόρρυθμοι εταίροι είτε ως διαχειριστές Ε.Π.Ε. ή μέλη διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας, για όσο χρόνο διαρκεί η σύμβαση παροχής υπηρεσιών ή η εκτέλεση του έργου και για ένα (1) χρόνο μετά τη λήξη, με οποιονδήποτε τρόπο, της σύμβασης ή την παράδοση του έργου, αντίστοιχα. Έμποροι αθλητικών ειδών, καθώς και οι μέτοχοι, εταίροι, διαχειριστές και μέλη του διοικητικού συμβουλίου αθλητικής ανώνυμης εταιρείας και κάθε είδους εμπορικής εταιρείας, εφόσον αυτές έχουν ως αντικείμενο εργασιών τους την εμπορία ή την κατασκευή κάθε είδους αθλητικών ειδών, δεν επιτρέπεται να είναι μέλη διοικητικού συμβουλίου ή εξελεγκτικής επιτροπής αθλητικού σωματείου ούτε να είναι αντιπρόσωποί του σε υπερκείμενες ενώσεις ή ομοσπονδίες. Η απαγόρευση αυτή ισχύει επίσης για όσους διατηρούν πρακτορεία προγνωστικών για αγώνες κάθε είδους, καθώς και για τις συζύγους, τα τέκνα και τους γονείς τους, αλλά μόνο για σωματεία που καλλιεργούν το άθλημα, οι αγώνες του οποίου περιλαμβάνονται στα δελτία προγνωστικών αγώνων που διακινεί το πρακτορείο.

7.- Πρόσωπο στο οποίο συντρέχει οποιοδήποτε από τα πιο πάνω κωλύματα, χάνει αυτοδικαίως την ιδιότητα του. Η διαπιστωτική πράξη της έκπτωσης εκδίδεται από το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών αφότου έλαβε γνώση. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία, η διαπιστωτική πράξη εκδίδεται από το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού μέσα στην ίδια ως άνω προθεσμία.

Άρθρο 10

1.- Τα τακτικά μέλη υποχρεούνται στην καταβολή ποσού πέντε (5) ευρώ για την έγγραφη τους και ποσού 2,5 ευρώ για μηνιαία συμμετοχή προς το σωματείο. Η συμμετοχή αυτή προκαταβάλλεται μέσα στο πρώτο 10ήμερο εκάστου μηνός. Τα ποσά αυτά μπορεί να αυξομειώνονται μετά από απόφαση του Δ.Σ. και επικύρωσή της από την πρώτη Γενικής Συνέλευση και πάντως όχι πάνω από μία φορά το έτος. Τα τακτικά μέλη υποχρεούνται: α) Να καταβάλλουν τακτικά τις συνδρομές τους προς το σωματείο, β) Να μετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις, γ) Να συμμορφώνονται στις διατάξεις του καταστατικού και τους εσωτερικούς κανονισμούς του Σωματείου.

2.- Παράλειψη της καταβολής της μηνιαίας συνδρομής επί δίμηνο, συνεπάγεται τη διαγραφή του, μετά από απόφαση του Δ.Σ. και έγγραφη ειδοποίηση του Ταμία, με συστημένη επιστολή και προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από τη λήψη της επιστολής

Άρθρο 11

1.- Τα τακτικά μέλη δικαιούνται να εκλέγονται σαν αντιπρόσωποι για συμμετοχή σε συνέλευση και εκλογή στη Διοίκηση των Ενώσεων και Ομοσπονδιών στις οποίες είναι μέλος το σωματείο, εφόσον συμπλήρωσαν διετία ως τακτικά μέλη του σωματείου και διαμένουν μόνιμα στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

2.- Η παραπάνω εκλογή γίνεται ανά διετία μαζί με τις αρχαιρεσίες και το ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη του προέδρου και των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. Εκπρόσωπος εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, ενώ δύναται να είναι υποψήφιος και ως πρόεδρος ή μέλος Δ.Σ.

Άρθρο 12

Κάθε μέλος που αντιδρά στις επιδιώξεις και στους σκοπούς του Σωματείου ή δημιουργεί προσκόμματα στην εκτέλεση των αποφάσεων του ΔΣ και της ΓΣ ή η διαγωγή του είναι ασυμβίβαστη με την αξιοπρέπεια και τα συμφέροντα του Σωματείου διαγράφεται με απόφαση του ΔΣ, που μπορεί να προσβληθεί ενώπιον της ΓΣ, μέσα σε ένα μήνα από την κοινοποίησή της, η οποία αποφαίνεται οριστικά.

Άρθρο 13

Τα μέλη που συμμορφώνονται στις διατάξεις του Καταστατικού στους ειδικούς κανονισμούς και στις αποφάσεις της ΓΣ, καθώς και στις αποφάσεις του ΔΣ, δικαιούνται να παίρνουν μέρος στις ΓΣ, να ελέγχουν τις πράξεις της Διοίκησης, νε εκλέγουν και να εκλέγονται μέλη των οργάνων του σωματείου και να ψηφίζουν στις συνελεύσεις, σε κάθε θέμα που μπαίνει για ψήφιση και που αφορά στους σκοπούς του σωματείου.

Άρθρο 14

Πόροι

Πόροι του σωματείου είναι:

1.- Τα ποσά που προέρχονται από εγγραφές, συνδρομές ή έκτακτες εισφορές των μελών.

2.- Οι κρατικές ή δημοτικές επιχορηγήσεις.

3.- Οι δωρεές ή τα κληροδοτήματα, οι χορηγίες, καθώς και κάθε άλλου είδους νόμιμη είσπραξη.

4.- Τα εισοδήματα της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Σωματείου, στην οποία περιλαμβάνονται:

- Κάθε κινητό που κατά απόλυτη νομή, κατοχή και κυριότητα ανήκει στο Σωματείο για τον επιδιωκόμενο σκοπό.

- Τα έπιπλα και γενικότερα ο εξοπλισμός Γραφείων της Λέσχης και ο ιματισμός των αθλητών των ομάδων.

- Το ετήσιο πλεόνασμα των εσόδων κάθε χρήσεως.

Το ΔΣ του σωματείου υποχρεούται να καταθέτει στο όνομα του σωματείου, σε μία από τις αναγνωρισμένες Τράπεζες και στη έδρα του, μετρητά όταν το ποσό υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000,00€). Τα κατατιθέμενα ποσά θα αναλαμβάνονται με εντολή του Διοικητικού Συμβουλίου, από εξουσιοδοτημένο μέλος αυτού (Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Ταμία ή άλλο μέλος). Η εξουσιοδότηση αυτή θα αφορά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και πάντως όχι μεγαλύτερο τις θητείας του Δ.Σ. Ο εξουσιοδοτημένος διαχειριστής του ηλεκτρονικού λογαριασμού δύναται να πραγματοποιεί και ηλεκτρονικές συναλλαγές, σύμφωνα με τη σύγχρονη πρακτική συναλλαγών του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος, για ποσά που αφορούν προκαταβολή και εξόφληση υποχρεώσεων του σωματείου προς τρίτους.

Το παραπάνω ποσό μπορεί να αυξομειώνεται με απόφαση του Δ.Σ.

α) Δωρεές και διαθήκες που υποχρεώνουν το σωματείο σε ενέργειες που είναι αντίθετες στους σκοπούς του, δεν γίνονται δεκτές

β) Η ακίνητη περιουσία του σωματείου αποκτιέται, μεταβιβάζεται ή πουλιέται για λογαριασμό του, μόνο μετά από απόφαση της Γ.Σ.

γ) Η διάθεση των κεφαλαίων του Σωματείου γίνεται μόνο μετά από δικαιολογημένη απόφαση του Δ.Σ., που καταχωρείται στα πρακτικά του υπέρ των σκοπών του, με την απαραίτητη προϋπόθεση η διάθεση να γίνεται ισομερώς σε κάθε άθλημα, εφόσον λειτουργεί το σχετικό τμήμα.

Άρθρο 15

Διοίκηση

Το σωματείο διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, το Γενικό Γραμματέα, τον Ταμία, το Γενικό Αρχηγό, το Γενικό Έφορο και το Σύμβουλο Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας. Ο αριθμός των αναπληρωματικών ορίζεται σε δύο (2), τα οποία θα αναπληρώνουν τα τακτικά μέλη του Δ.Σ. στις εξής περιπτώσεις: α) Όταν τα τακτικά εκπίπτουν από το αξίωμα, β) σε περίπτωση θανάτου ενός από τα τακτικά μέλη, γ) σε περίπτωση οριστικής και μόνιμης αδυναμίας κάποιου μέλους (π.χ. ανίατη ασθένεια).

Άρθρο 16

Δέκα μέρες μετά την εκλογή του, συνέχεται το Διοικητικό Συμβούλιο και συγκροτείται σε σώμα, με την εκλογή των αξιωμάτων πλην του Προέδρου, ο οποίος εκλέγεται απ’ ευθείας, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφο 5 του Ν. 4726/2020.

Άρθρο 17

Δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του Δ.Σ. ή να εκπροσωπήσουν το σωματείο όσα πρόσωπα εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καθώς και στις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο Νόμο αυτό.

Άρθρο 18

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο να αποφασίζει για κάθε υπόθεση που αφορά στη Διοίκηση του Σωματείου και στη διαχείριση της περιουσίας του, πλην της ακίνητης περιουσίας για την οποία αρμόδια είναι η Γενική Συνέλευση, καθώς και στις υποθέσεις εκείνες που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης.

Άρθρο 19

Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται τουλάχιστον τέσσερα (4) μέλη του. Οι αποφάσεις του παίρνονται με πλειοψηφία των παρόντων μελών και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερτερεί η ψήφος του Προέδρου.

Άρθρο 20

Το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να συνεδριάζει μία φορά το μήνα. Μέλος που απουσιάζει αδικαιολόγητα σε τρείς (3) συνεχείς συνεδριάσεις θεωρείται ότι παραιτήθηκε και αντικαθίσταται από τον πρώτο αναπληρωματικό. Η αντικατάσταση του Προέδρου γίνεται πάντα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Στις συνεδριάσεις δύναται να καλούνται και οι Έφοροι των Τμημάτων, οι τεχνικοί Σύμβουλοι ή και οι προπονητές, όταν συζητιέται θέμα του τμήματός τους ή τους αφορά. Οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ανοικτές και δύναται να παρακολουθούν και μέλη του σωματείου, εφόσον το επιθυμούν.

Άρθρο 21

Κενές θέσεις Συμβούλων που δημιουργούνται, για οποιοδήποτε λόγο, συμπληρώνονται από τα αναπληρωματικά μέλη κατά σειρά επιτυχίας τους. Εάν δεν υπάρχουν αναπληρωματικά μέλη ή υπάρχουν και δε δέχονται και εφόσον ο αριθμός των μελών της διοίκησης δεν ανέρχεται σε λιγότερα από πέντε (5), συγκαλείται Γενική Συνέλευση για αρχαιρεσίες και ανάδειξη νέου Δ.Σ.

Άρθρο 22

Το Δ.Σ. μπορεί, σε περίπτωση παραβιάσεων, να επιβάλει ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος και των παρεκτρεπόμενων τις παρακάτω ποινές:

1. Στα μέλη:

α) Έγγραφη παρατήρηση, β) αυστηρή έγγραφη επίπληξη, γ) απαγόρευση εισόδου στους Γυμναστικούς χώρους κ.λπ. του σωματείου προσωρινά ή οριστικά και δ) οριστική διαγραφή, που υπόκειται σε έλεγχο από τη Γενική Συνέλευση.

2. Στους αθλητές: τις παραπάνω ποινές καιν επιπλέον την ποινή της απαγόρευσης συμμετοχής στις αθλητικές εκδηλώσεις του σωματείου για ένα (1) έτος.

Σαν παράπτωμα χαρακτηρίζεται κάθε πράξη ή παράλειψη του αθλητή, που αντιβαίνει στην αθλητική ιδέα, στο φίλαθλο πνεύμα και στην απαιτούμενη υπακοή στους ανωτέρους (προπονητή, έφορο, μέλος Δ.Σ.), μέσα στα αθλητικά πλαίσια και στα συμφέροντα του σωματείου, που απαιτούνται. Κανένας από τους παραπάνω δεν μπορεί να τιμωρηθεί χωρίς προηγουμένως να απολογηθεί.

Άρθρο 23

1.- Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι 2ετής και λήγει την 31η Μαΐου κάθε δεύτερου έτους, ανεξάρτητα από το χρόνο που εκλέχτηκε.

2.- Η ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. είναι τιμητική και άμισθη. Στα μέλη του Δ.Σ., όταν μετακινούνται εκτός του τόπου της μόνιμης κατοικίας τους, για προσφορά οποιοσδήποτε υπηρεσίας στο σωματείο, επιτρέπεται να καταβάλλονται έξοδα κίνησης, διαμονής και διατροφής.

Άρθρο 24

Το Δ.Σ. για την καλύτερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση και επιτυχία του σκοπού του σωματείου ορίζει Εφόρους και Τεχνικούς Συμβούλους, από μέλη του σωματείου ή με σύμβαση μη μέλη του σωματείου (έμμισθα ή άμισθα) και καταρτίζει επιτροπές από μέλη του Δ.Σ., τους εφόρους, τους προπονητές, τους τεχνικούς συμβούλους ή άλλα απλά μέλη του σωματείου.

Άρθρο 25

Εσωτερικός Κανονισμός

Όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την εσωτερική λειτουργία του σωματείου δύναται να ρυθμιστούν με εσωτερικό κανονισμό, που συντάσσεται από ειδική επιτροπή υπό την αιγίδα και την ευθύνη του Δ.Σ. και υποβάλλεται από αυτήν, για έγκριση, στην αμέσως επόμενη Γενική Συνέλευση. Ο κανονισμός δεν πρέπει να αντιστρατεύεται τις διατάξεις του καταστατικού και των Αθλητικών Νόμων.

Άρθρο 26

Βιβλία σωματείου

Το σωματείο τηρεί υποχρεωτικά τα παρακάτω βιβλία τα οποία πριν από τη χρήση τους θεωρούνται από την υπηρεσία της αρμόδιας Περιφέρειας Αττικής ή άλλο εξουσιοδοτημένο όργανο: α) Πρωτόκολλο εισερχομένων-εξερχομένων εγγράφων β) Βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων Γενικών Συνελεύσεων γ) Βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων Διοικητικού Συμβουλίου δ) Βιβλίο εσόδων –εξόδων ε) Μητρώο Μελών στ) Βιβλίο περιουσιακών στοιχείων ζ) Βιβλίο πρακτικών Εξελεγκτικής Επιτροπής.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Άρθρο 27

Α. Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ, εκπροσωπεί νόμιμα το σωματείο ενώπιον πάσης Αρχής και παντός δικαστηρίου, στις δικαστικές και εξώδικες αυτού σχέσεις, με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανακοινώνει όμως πάντοτε όλες τις ενέργειές του στο Δ.Σ και ιδίως όταν έχει ενεργήσει σε κατεπείγουσες περιπτώσεις και για να αποτραπεί μεγάλη βλάβη του σωματείου, χωρίς την προηγούμενη γνώμη και συναπόφαση των λοιπών μελών του Δ.Σ.

Καλεί το Δ.Σ. σε τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις, προεδρεύει αυτών, κηρύσσει την έναρξη και λήξη κάθε συνεδρίασης του Δ.Σ., ανακοινώνει τα συμβάντα της τελευταίας συνεδρίασης του Δ.Σ., δίνει και αφαιρεί το λόγο από τα μέλη του Δ.Σ. σε περίπτωση παρεκτροπής από τα όρια του καλώς εννοούμενου διαλόγου και της ευσχημοσύνης, θέτει τα τιθέμενα ζητήματα σε ψηφοφορία.

Συγκαλεί τις συνεδριάσεις των Γ.Σ με βάση τις διατάξεις του καταστατικού και σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα καταρτίζει την ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του Δ.Σ. και των Γ.Σ.

Λογοδοτεί στις Γ.Σ. για λογαριασμό του Δ.Σ. Υπογράφει όλα τα έγγραφα και τα πρακτικά των συνεδριάσεων και με τον ταμία τα χρηματικά εντάλματα, για ποσό μεγαλύτερο των χιλίων ευρώ (1000€) και ενεργούν από κοινού για εισπράξεις και αναλήψεις χρημάτων που έχουν κατατεθεί στο όνομα του σωματείου.

Επαγρυπνά για την κανονική και σύννομη λειτουργία του σωματείου και την πιστή εφαρμογή του καταστατικού και του εσωτερικού κανονισμού και την επιδίωξη των σκοπών του σωματείου.

Ελέγχει τον Ταμία και τον Γενικό Γραμματέα και επιβλέπει για τη σωστή λειτουργία των αθλητικών τμημάτων του σωματείου.

Αποφασίζει εκτάκτως αν κρίνει ότι από καθυστέρηση κινδυνεύουν τα συμφέροντα του σωματείου.

Φροντίζει με συνεργασία με το Γενικό Γραμματέα για την έγκαιρη ενημέρωση των στοιχείων που απαιτούντα προκειμένου το Σωματείο να είναι ενήμερο και έγκριτο, τόσο στα Μητρώα των σωματείων της Ένωσης και της Ομοσπονδίας, όσο και στα Μητρώα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Άρθρο 28

Β. Αντιπρόεδρος

Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος ή ο Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου απουσιάζουν ή κωλύονται να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, αναπληρώνονται από τον Αντιπρόεδρο σε όλες τις αρμοδιότητες και δικαιοδοσίες τους. Εάν το ίδιο συμβαίνει και με τον Αντιπρόεδρο, τα καθήκοντα αυτού εκτελεί το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος του Δ.Σ.

Στα καθήκοντα του αντιπρόεδρου ανατίθεται και ο συντονισμός κινητοποίησης των μελών του συλλόγου σε συντρέχουσα τακτική ή έκτακτη περίπτωση. Ο Πρόεδρος μπορεί να εκχωρήσει στον Αντιπρόεδρο μερικές από τις αρμοδιότητές του.

Άρθρο 29

Γ. Γενικός Γραμματέας

Ο Γενικός Γραμματέας, είναι ο εισηγητής και εκτελεστής των αποφάσεων του Δ.Σ., προΐσταται και διευθύνει το γραφείο του σωματείου, διεξάγει την αλληλογραφία, τηρεί το πρωτόκολλο των εισερχομένων εγγράφων, συντάσσει και προσυπογράφει μετά του προέδρου κάθε εξερχόμενο έγγραφο του σωματείου, τηρεί τα μητρώα μελών, τα βιβλία πρακτικών συνεδριάσεων του Δ.Σ και της Γ.Σ, το Αρχείο, φυλάσσει την σφραγίδα και τα αποστελλόμενα στο σωματείο έγγραφα, τα οποία αναγιγνώσκει και συντάσσει τις προς αυτά απαντήσεις, παρακολουθεί και ελέγχει την πορεία των εργασιών του σωματείου και συντρέχει τον Πρόεδρο και τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Δ. Άρθρο 30

Ταμίας

Ο Ταμίας τηρεί βιβλίο εσόδων – εξόδων και κάθε τι άλλο απαραίτητο από το Νόμο. Κρατά πάντα ενημερωμένο το ταμείο για το οποίο ευθύνεται προσωπικά όπως επίσης και για κάθε γενόμενη δαπάνη κατά παράβαση του Νόμου, του παρόντος καταστατικού, των αποφάσεων των Γ.Σ. και του Δ.Σ.

Εισπράττει βάση διπλοτύπων αποδείξεων τις οποίες συνυπογράφει και ο Πρόεδρος, τις συνδρομές των μελών, τις έκτακτες εισφορές και ότι έσοδο περιέχεται στο ταμείο. Ενεργεί τις πληρωμές βάσει χρηματικών ενταλμάτων, από μόνος του μέχρι του ποσού των χιλίων ευρώ (1000€), ενώ με την υπογραφή του Προέδρου, για ποσό μεγαλύτερο του ανωτέρω, αναγράφοντας στα εντάλματα πάντοτε και τον αριθμό της αποφάσεως του Δ.Σ. με την οποία εγκρίνεται η σχετική δαπάνη.

Υποχρεούται να θέσει στη διάθεση του Δ.Σ. το ταμείο του σωματείου για έλεγχο, όταν τούτο κριθεί αναγκαίο, υποβάλλει στο Δ.Σ. σύντομη μεν ανά εξάμηνο έκθεση περί της καταστάσεως του ταμείου και αναλυτική με καταστάσεις ταμιακής κίνησης, οι οποίες περιέχουν αναλυτικά τα έσοδα και τα έξοδα του σωματείου και τα σχετικά δικαιολογητικά, στο τέλος εκάστοτε διανυόμενου έτους. Υποχρεούται επίσης να καταθέτει σε αναγνωρισμένη Τράπεζα ή Ταμιευτήριο τα χρήματα που εισπράττει, με εξαίρεση ένα ποσό που θα ορίζει το Δ.Σ, ανάλογα με τις προβλεπόμενες τρέχουσες ανάγκες, τα δε κατατεθέντα ποσά αναλαμβάνονται από τον Πρόεδρο και τον Ταμία από κοινού ή άλλο ειδικά εξουσιοδοτημένο μέλος του Δ.Σ, κατόπιν αποφάσεως του Δ.Σ.

Μεριμνά για την κανονική είσπραξη των συνδρομών και ενημερώνει έγκαιρα το Δ.Σ. για τυχόν καθυστερούμενες οφειλές προς το ταμείο. Συντάσσει τον προϋπολογισμό, τον απολογισμό και τον ισολογισμό του σωματείου εκάστης διαχειριστικής περιόδου.

Τον Ταμία απόντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος ή το μέλος του Δ.Σ. που θα υποδείξει ο ίδιος και θα εγκρίνει ή θα αποφασίσει το Δ.Σ.

Άρθρο 31

Ε. Γενικός Αρχηγός

Ο Γενικός Αρχηγός, φροντίζει και για την τακτική προπόνηση των αθλητών, την άψογη συμπεριφορά τους στον αγωνιστικό χώρο και γενικά στη κοινωνία, για την πρόσληψη προπονητών και συνεννοείται μ’ αυτούς, για τον καταρτισμό των ομάδων και την εν γένει λειτουργία των τμημάτων. Φροντίζει επίσης, σε συνεργασία με τους εφόρους των τμημάτων για τη μετακίνηση των αλητών-τριών από και προς τα γήπεδα διεξαγωγής αγώνων και τίθεται επικεφαλής των αποστολών.

Στα καθήκοντα του Γενικού Αρχηγού υπάγοντα επίσης, τόσο ο καταρτισμός των προγραμμάτων προπόνησης και αγώνων, όσο και η διευθέτηση αυτών με άλλα σωματεία και τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου και εκπροσωπεί το Δ.Σ. σε επίσημα και ανεπίσημα συμβούλια και συσκέψεις για το σκοπό αυτό (καταμερισμός ωρών, ορισμός γηπέδων, παραχώρηση χώρων για χρήση γραφείων και αποθήκευσης υλικών κ.λπ.).

Ο Γενικός Αρχηγός μπορεί σε συνεννόηση πάντοτε με το Διοικητικό Συμβούλιο ν’ απαγορεύει τη συμμετοχή των αθλητών στις προπονήσεις και στους αγώνες του σωματείου εξ αιτίας ανυπακοής τους και ανάρμοστης συμπεριφοράς τους απέναντι σε τρίτους, στο Διοικητικό Συμβούλιο, στο προπονητή κλπ. – Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβολή ποινής σε αθλητή είναι η προηγούμενη κλήση του σε απολογία και η παροχή κάθε πληροφορίας, ισχυρισμού ή επεξήγησης.

Άρθρο 32

ΣΤ. Γενικός Έφορος

Ο Γενικός Έφορος φροντίζει για την αγορά, προμήθεια, συντήρηση και γενικά για τη διατήρηση του απαραίτητου αθλητικού υλικού, (εμφανίσεις, φόρμες, τσάντες μπάλες και λοιπό εξοπλισμό εκγύμνασης).

Συντονίζει το έργο των εφόρων των επιμέρους τμημάτων και φροντίζει για την επίλυση των αιτημάτων τους, είναι δε υπεύθυνος συντονισμού και των υπόλοιπων εκδηλώσεων του σωματείου, πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου (ενημερωτικών ημερίδων, κοπή πίτας, χοροεσπερίδων, απονομών, τουρνουά κ.λπ.).

Άρθρο 33

Ζ. Σύμβουλος Δημοσίων σχέσεων και Επικοινωνίας

Ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, είναι υπεύθυνος για την προβολή του Σωματείου τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στην ευρύτερη, με μια σειρά από εκδηλώσεις για το σκοπό αυτό (δημοσιεύσεις άρθρων, ενημερωτικά δελτία, δελτία τύπου, έκδοση αφισών, ημερολογίων κ.λπ.)

Είναι υπεύθυνος επίσης για την ενημέρωση του τοπικού έγγραφου και ηλεκτρονικού τύπου, για την ιστορία, το δυναμικό, την αγωνιστική πορεία, τους στόχους και τα επιτεύγματα των Τμημάτων του Σωματείου.

Ενημερώνει τακτικά τον διαδικτυακό ιστότοπο και το λογαριασμό του σωματείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναρτώντας ενημερωτικά και λοιπά άρθρα.

Έρχεται σε επικοινωνία με φορείς προς τοπικής κοινωνίας (Περιφερειακή, Δημοτική, Αθλητική, Πολιτιστική, Εκκλησιαστική, Αστυνομική κ.λπ. Αρχή), με σκοπό την ενημέρωση και την προβολή των σκοπών του Σωματείου, καθώς προς και με επιφανείς επιχειρηματίες προς περιοχής προς εξασφάλιση οικονομικών πόρων και υλικών, συντάσσοντας ενημερωτικές, αλλά και ευχαριστήριες επιστολές.

Εκπροσωπεί το σωματείο και παρίσταται σε εκδηλώσεις στις οποίες προσκαλείται, από άλλα αθλητικά σωματεία ή πολιτιστικούς συλλόγους ή τοπικούς άλλους  φορείς.

Άρθρο 34

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης γίνεται κάθε χρόνο απ’ την Ελεγκτική Επιτροπή. Η Ελεγκτική Επιτροπή απαρτίζεται από τρία τακτικά μέλη. Τα μέλη της δεν μπορούν να είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή να συγγενεύουν (μέχρι και του δευτέρου βαθμού). Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής ορίζεται εκείνος που πήρε τις περισσότερες ψήφους, σε περίπτωση δε ισοψηφίας, εκείνος που θα ευνοηθεί απ’ την κλήρωση. Η Εφορευτική Επιτροπή προβαίνει σε έλεγχο των βιβλίων και υποβάλλει έγγραφες εκθέσεις στη Γενική Συνέλευση. Η θητεία της είναι διετής, όπως και του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι αποφάσεις παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Το μέλος που μειοψηφεί μπορεί να διατυπώσει έγγραφα τη διαφωνία του. Η Ελεγκτική Επιτροπή βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα, όταν είναι παρόντα δύο τουλάχιστο απ’ τα τρία τακτικά της μέλη.

Άρθρο 35

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

1.- Η Γενική Συνέλευση αποτελείται από τα τακτικά μέλη του Σωματείου. Συνέρχεται τακτικά μεν μία φορά το χρόνο, έκτακτα δε κάθε φορά που αποφασίζει κάτι τέτοιο το Διοικητικό Συμβούλιο ή που ήθελε ζητήσει κάτι τέτοιο το 1/5 των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών με έγγραφη αίτηση, που πρέπει να γράφει και τα θέματα για συζήτηση. Οι έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις πρέπει να συγκαλούνται μέσα σε 15 μέρες από τότε που θα υποβληθεί η σχετική αίτηση.

          2.- Η Γενική Συνέλευση (τακτική ή έκτακτη), βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα όταν παρίστανται τα 2/5 από τα μέλη, τα οποία πρέπει να είναι ταμειακά εντάξει. Εάν δεν υπάρξει απαρτία συγκαλείται ξανά το πολύ μέσα σε οκτώ (8) μέρες απ’ τη χρονολογία της συνέλευσης που ματαιώθηκε, και βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα ανεξάρτητα απ’ τον αριθμό των παρόντων μελών. Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να σταλεί μία πρόσκληση στα μέλη.

          3.- Η πρόσκληση για Γενική Συνέλευση πρέπει ν’ αναφέρει το οίκημα, την ώρα και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, γνωστοποιείται δε δέκα (10) τουλάχιστο μέρες πριν απ’ τη Συνέλευση.

Δύναται στη Γ.Σ. να συζητηθεί και θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης εφόσον συμφωνεί η πλειοψηφία των παρόντων σύνεδρων και από την αναβολή της συζήτησης του εν λόγω θέματος είναι δυνατό να υπάρξει πρόβλημα που βλάπτει τα συμφέροντα του σωματείου, κάνοντας ειδική μνεία στα πρακτικά. Σε διαφορετική περίπτωση οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη είναι άκυρη.

          4.- Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης παίρνονται/λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία.

          5.- Η Γενική Συνέλευση των μελών αποτελεί το ανώτατο όργανο του σωματείου και αποφασίζει για κάθε υπόθεσή του. Η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται εντός του 2ήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου εκάστου έτους, ενώ η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται εντός του 2ήνου Απριλίου-Μαΐου κάθε δεύτερου έτους, η οποία εγκρίνει τα οικονομικά, διοικητικά και αγωνιστικά πεπραγμένα της απελθούσας διοίκησης και την απαλλάσσει ή μη από κάθε ευθύνη. Εγκρίνει τον κατάλογο των μελών που έχουν δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία. Ορίζει τον τόπο και το χρόνο αρχαιρεσιών και την καταληκτική ημερομηνία υποψηφιοτήτων και εκλέγει τα δύο μέλη της εφορευτικής επιτροπής (ο πρόεδρος διορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 άρθρου 5 του Ν. 2725/1999,όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 4726/2020 και ισχύει).

          6.- Των τακτικών Γενικών Συνελεύσεων προεδρεύει ένα μέλος του σωματείου, που εκλέγεται απ’ τα παρόντα μέλη, της δε έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

          7.- Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει για την τροποποίηση του καταστατικού και για την διάλυση του σωματείου, επί των θεμάτων όμως αυτών για την έγκυρη λήψη απόφασης απαιτείται παρουσία των μισών μελών και πλειοψηφία των 3/4 , κατά το άρθρο 99 Α.Κ.

          8.- Η Γενική Συνέλευση ανακηρύσσει επίσης τους δωρητές και τους ευεργέτες του Σωματείου, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρθρο 36

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ

1.- Δέκα (10) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από τη σύγκληση της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου καταρτίζει και δημοσιεύει κατάλογο των μελών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου. Η δημοσίευση του ανωτέρω καταλόγου πραγματοποιείται με την τοιχοκόλλησή του στον πίνακα ανακοινώσεων ή, σε περίπτωση μη υπάρξεως τέτοιου πίνακα, σε άλλο εμφανές και ελεύθερα προσβάσιμο για τα μέλη σημείο των γραφείων ή των εγκαταστάσεων του σωματείου. Για την ανωτέρω τοιχοκόλληση συντάσσεται έκθεση που υπογράφεται από τον πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση που το σωματείο διατηρεί ιστότοπο, η δημοσίευση του καταλόγου γίνεται και με την ηλεκτρονική ανάρτησή του στον οικείο ιστότοπο ή μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Κάθε μέλος του σωματείου έχει δικαίωμα να υποβάλει έγγραφες αντιρρήσεις κατά του καταλόγου, ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) ημερών από τη δημοσίευσή του. Το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει οριστικά επί των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα, το αργότερο έως και δύο (2) πλήρεις εργάσιμες ημέρες πριν από την ορισθείσα ημέρα διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης και, σε περίπτωση που οι υποβληθείσες αντιρρήσεις γίνουν δεκτές ως βάσιμες, τροποποιεί αναλόγως τον κατάλογο. Ο τροποποιημένος κατάλογος των μελών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στη Γενική Συνέλευση δημοσιεύεται με τον τρόπο που περιγράφεται πιο πάνω, το αργότερο έως και την προηγούμενη ημέρα της διεξαγωγής της.

2.- Οι αρχαιρεσίες πραγματοποιούνται σε τόπο και χρόνο που καθορίζει η Γενική Συνέλευση και εντός του μηνός Μαΐου κάθε δεύτερου χρόνου. Η ψηφοφορία διενεργείται υπό την εποπτεία της Εφορευτικής Επιτροπής, αρχίζει δε και τελειώνει σε χρόνο που επίσης καθορίζεται από τη Γενική Συνέλευση, ενώ δύναται να παραταθεί η λήξη της εφόσον υπάρχουν μέλη που δεν έχουν ακόμη ασκήσει το δικαίωμα της ψήφου και βρίσκονται στο χώρο.

3.- Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικού σωματείου διεξάγονται με ενιαία ψηφοδέλτια υποψηφίων προέδρων και συμβούλων.

α) Τα ψηφοδέλτια διαιρούνται σε δύο ή και παραπάνω επιμέρους τμήματα. Στο πρώτο τμήμα, το οποίο τίθεται στο επάνω μέρος του ψηφοδελτίου, αναγράφονται, με αλφαβητική σειρά, τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων προέδρων. Στο δεύτερο τμήμα, αναγράφονται, επίσης με αλφαβητική σειρά, τα ονοματεπώνυμα των υποψήφιων συμβούλων και στα επόμενα οι υποψήφιοι για την Ελεγκτική Επιτροπή και οι Αντιπρόσωποι του σωματείου για συμμετοχή σε συνέλευση και εκλογή στη Διοίκηση των Ενώσεων και των Ομοσπονδιών στις οποίες είναι μέλος. Ο εκλογέας ψηφίζει τον υποψήφιο πρόεδρο και τους υποψήφιους σύμβουλους της προτίμησής του με σταυρό που σημειώνει παραπλεύρως του ονοματεπωνύμου τους.

β) Ο εκλογέας σταυροδοτεί με έναν (1) σταυρό τον υποψήφιο πρόεδρο της προτίμησής του και δικαιούται να σταυροδοτήσει υποψήφιους σύμβουλους μέχρι τα δύο τρίτα (2/3) του συνόλου των προς εκλογή θέσεων, συνυπολογιζόμενης και αυτής του προέδρου και από ένα (1) σταυρό για την Ελεγκτική Επιτροπή και τους αντιπροσώπους των Ενώσεων και των Ομοσπονδιών. Αν κατά τον υπολογισμό των σταυρών προτίμησης προκύπτει δεκαδικός αριθμός, αυτός σε κάθε περίπτωση στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα.

γ) Η εκλογή γίνεται κατά τη σειρά των σταυρών προτίμησης που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι. Υποψήφιος πρόεδρος που κατά την πρώτη ψηφοφορία λαμβάνει ποσοστό ψήφων τουλάχιστον είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των εγκύρων ψηφοδελτίων, εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, καταλαμβάνοντας τη θέση του υποψήφιου συμβούλου που εκλέγεται έχοντας λάβει τους λιγότερους σταυρούς προτίμησης.

δ) Σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ δύο ή περισσότερων υποψήφιων προέδρων, ο πρόεδρος εκλέγεται με τη διαδικασία που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο της παρ.4 του παρόντος. Σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ υποψήφιων συμβούλων, εφόσον πρόκειται για ισοψηφήσαντες που έχουν λάβει τους λιγότερους σταυρούς προτίμησης, η τελική κατάταξη γίνεται με κλήρωση ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής.

ε) Ο αριθμός των υποψηφίων από κάθε φύλο πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με το ένα τρίτο (1/3) του αριθμού των προς εκλογή θέσεων, συνυπολογιζόμενης και αυτής του προέδρου. Αν κατά τον υπολογισμό που γίνεται με βάση το προαναφερθέν κλάσμα προκύπτει δεκαδικός αριθμός, αυτός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα.

4.- Ο Αντιπρόεδρος, ο Γεν. Γραμματέας, ο Ταμίας, ο Γενικός Αρχηγός, ο Γενικός Έφορος και Ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται, με απόλυτη πλειοψηφία, από το σύνολο των εκλεγέντων συμβούλων κατά την πρώτη συνεδρίασή του, που συγκαλείται με σκοπό τη συγκρότησή του σε σώμα, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερών μετά την εκλογή τους και πάντως μέχρι την 31η Μαΐου.

α) Αν η θέση του προέδρου κενωθεί λόγω θανάτου, παραίτησης, έκπτωσης από το αξίωμα ή εξαιτίας οποιουδήποτε άλλου λόγου, ο νέος πρόεδρος εκλέγεται με τη διαδικασία του πρώτου εδαφίου της παρούσας, αφού προηγουμένως η κενή θέση καλυφθεί από τον πρώτο μη εκλεγέντα, κατά σειρά σταυρών προτίμησης, σύμβουλο.

β)  Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο το διοικητικό συμβούλιο αθλητικού σωματείου δεν εξαντλήσει τη θητεία για την οποία εκλέχθηκε, το νέο διοικητικό συμβούλιο εκλέγεται για χρονικό διάστημα ίσο με το υπόλοιπο της θητείας του προηγούμενου.

Άρθρο 37

ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

1.- Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των καταστατικών οργάνων του αθλητικού σωματείου, διεξάγονται ενώπιον τριμελούς εφορευτικής επιτροπής, της οποίας προεδρεύει υποχρεωτικά δικηγόρος, ως δικαστικός αντιπρόσωπος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 άρθρου 5 του Ν. 2725/1999,όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 4726/2020 και ισχύει.

α) Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής και ο αναπληρωτής του ορίζονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο, στην περιφέρεια του οποίου εδρεύει το σωματείο, κατόπιν αιτήσεως του τελευταίου. Τα υπόλοιπα δύο (2) μέλη της εφορευτικής επιτροπής και ισάριθμα αναπληρωματικά εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση.

β) Τα δύο μέλη της εφορευτικής επιτροπής που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση, παραλαμβάνουν τον εκλογικό κατάλογο από το απερχόμενο Δ.Σ. και τις υποψηφιότητες, για όλα τα αξιώματα, εντός του χρόνου που έχει οριστεί από αυτή και καταρτίζουν σε συνεργασία με από απερχόμενο Δ.Σ. τα ψηφοδέλτια. Υποψηφιότητες που δεν κατατίθενται εντός της ορισθείσας ημερομηνίας και ώρας απορρίπτονται από την Εφορευτική Επιτροπή με σχετική μνεία στο πρακτικό που συνάσσεται.

2.- Μετά το πέρας των αρχαιρεσιών, ανακοινώνει το αποτέλεσμα όλων των αξιωμάτων και συντάσσει σχετικό πρακτικό, παραδίδοντας όλα τα έγγραφα (ψηφοδέλτια, υποψηφιότητες, εκλογικό κατάλογο κ.λπ.) στο Γενικό Γραμματέα του απελθόντος Δ.Σ.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 38

1.- Το Σωματείο έχει σφραγίδα, που κυκλικά φέρει τις λέξεις: «ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΠΑΤΩΝ» στο δε μέσο φέρει παράσταση αναμμένης δάδας (πυρσού) και από πάνω τη φράση «Έτος ιδρύσεως 1991».

2.- Το σωματείο έχει δική του σημαία με τα χρώματα: πράσινο, κίτρινο, λευκό κόκκινο και μπλε και τις λέξεις «ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΠΑΤΩΝ», στο δε κέντρο παράσταση αναμμένης δάδας (πυρσού) και από πάνω τη φράση «Έτος ιδρύσεως 1991».

3.- Η αθλητική αμφίεση των αθλητών-αθλητριών του σωματείου διακρίνεται με τα χρώματα: πράσινο, κίτρινο, λευκό κόκκινο, μπλε και μαύρο, σε διάφορους συνδυασμούς και πάντα τις λέξεις: «ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΠΑΤΩΝ» ή με την παραπάνω παράσταση (πυρσό).

Άρθρο 39

Επιτρέπεται η χρησιμοποίηση των διαφημίσεων στην αθλητική περιβολή των αθλητών-αθλητριών του Σωματείου, με σκοπό την επαύξηση των πόρων και σύμφωνα με όσα κάθε φορά καθορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις, Νόμους, Διατάγματα, Υπουργικές αποφάσεις και αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού ‘η της Ομοσπονδίας.

Άρθρο 40

1.- Η αυθεντική ερμηνεία των διατάξεων του παρόντος καταστατικού, γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

2.- Ενστάσεις ή διαμαρτυρίες κατά αποφάσεων του Δ.Σ. και κάθε Επιτροπής υποβάλλονται εγγράφως στη Γ.Σ. ένα μήνα τουλάχιστον πριν από τη σύγκλισή της, μέσω του Δ.Σ., αλλιώς δεν συζητιούνται.

Άρθρο 41

Σε περίπτωση ασάφειας του παρόντος καταστατικού, καθώς και σε κάθε περίπτωση που δεν προβλέπεται από τις διατάξεις του, αποφασίζει το Δ.Σ. του σωματείου, μέσα στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας, δηλαδή του Νόμου Περί Σωματείων, του Αστικού Κώδικα και του Ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε με Ν. 4603/2019 (ΦΕΚ Α’ 48/14.03.2019) και Ν. 4726/2020 (ΦΕΚ Α 181/18.9.2020) και ισχύει. Καθώς επίσης και κάθε άλλου Νόμου που θα ψηφιστεί από τη δημοσίευση του παρόντος και εφεξής, μέχρι της εκ νέου τροποποιήσεώς του.

Άρθρο 42

Τα μέλη έχουν δικαίωμα να αποχωρούν από το Σωματείο οποτεδήποτε. Η αποχώρηση πρέπει να γνωστοποιείται τρεις (3) τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήξη της λογιστικής χρονιάς και ισχύει για το τέλος αυτής. Η λογιστική χρονιά αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

Άρθρο 43

1. Όλα τα μέλη του Σωματείου έχουν ίσα δικαιώματα. Ιδιαίτερα δικαιώματα απονέμονται ή αφαιρούνται με τη συναίνεση της εξαιρετικής πλειοψηφίας των μελών, ουδέποτε όμως δίνεται δικαίωμα αυξημένης ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις.

2. Μπορεί το Δ.Σ. να συντάσσει εσωτερικούς κανονισμούς, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 25 του παρόντος.

Άρθρο 44

Σε περίπτωση διάλυσης του Σωματείου η περιουσία του περιέρχεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σύμφωνα με το Νόμο.

Άρθρο 45

Το παρόν καταστατικό περιέχει σαράντα πέντε (45) άρθρα και τροποποιήθηκε σύμφωνα με το Ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε με Ν. 4603/2019 (ΦΕΚ Α’ 48/14.03.2019) και Ν. 4726/2020 (ΦΕΚ Α 181/18.9.2020) και ισχύει, κατ’ άρθρο και στο σύνολό του εγκρίθηκε από Γενική Συνέλευση που συγκλήθηκε αποκλειστικά γι’ αυτόν το σκοπό και θα ισχύσει, όπως τροποποιήθηκε, από την εγγραφή των τροποποιήσεων στα τηρούμενα βιβλία των σωματείων του Πρωτοδικείου Αθηνών και από την επόμενη θητεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Σπάτα 10 Απριλίου 2021

Για το Σωματείο

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.                                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ.Σ.

ΚΟΡΔΗΣ Ιωάννης                                          ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ Δημήτριος

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies.